SA Konutu
DESIGNED BY EVA Architects
SA Konutu, beş kişilik bir ailenin yaşadığı bodrum, zemin ve birinci kattan oluşan üç katlı bir yapıdır. Mevcut yapının zemin kat ve birinci katı kullanıcının istekleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak yeniden tasarlanmıştır.
Zemin kat geniş ancak, yetersiz ışık alan karanlık bir giriş ile yaşam alanına açılmaktadır. Yaşam alanında devam eden ışık sorunun yanında şeffaflık ve tanımlanamayan alanlar da önemli sorunlardandır. Öncelikle, maksimum oranda gün ışığının içeri alınması için pencere açıklıkları büyütülmüş, yeni açıklıklar yaratılmış ve yapay ışık ile iç mekândaki aydınlık düzeyi yükseltilmiştir.
Şömine alanı, oturma alanı ve yemek alanı tavan tasarımı, sarkıt aydınlatmalar ve hareketli mobilya yerleşimleri ile tanımlanmıştır. Ayrıca, şömine alanı ve oturma alanı arasında tasarlanan metal profillerden ve cam raflardan oluşan aksesuar rafı gün ışığını kesmeyen bir seperatör görevi görmektedir. Yaşam alanını mutfak ve kış bahçesinden ayıran bölücü duvar çift taraflı kullanılan şömine ile mekânlar arasında dolaylı bir bağlantı sağlamıştır. Şömine alanında minderli oturma ve raflarla başlayan bu duvar mutfak yönünde raf birimleri, oturma alanı yönünde ise TV ünitesi olarak devam etmektedir. Kış bahçesi ile yaşam alanı arasında dolaylı bir bağlantı sağlanırken şömine önünde minderli oturma deneyimi de çift yönde sağlanmıştır.
Birinci kat üç adet çocuk odası, ortak banyo, ebeveyn odası ve ebeveyn banyosundan oluşmaktadır. Bodrum kattaki çamaşır odasına ulaşım zorluğundan dolayı, çamaşır odasının ebeveyn banyosu küçültülerek bu kata taşınması istenmiştir. Tüm çocuk odaları kullanıcılarının zevkleri ve hobileri doğrultusunda tasarlanırken, benimsenen country ve modern tasarım anlayışındaki ortak dil sürdürülmüştür. Mobilyalar maksimum alan kullanımını ve efektif pratiklere çözüm sağlamış, mevcut dar iç mekânlar ferah ve konforlu mekânlara dönüştürülmüştür.
Ebeveyn odasında country duvar çıtalamaları ve modern mobilya tasarımları ortak dilin konforlu ve şık yansımalarını sergilemektedir. Mevcut giyinme odasının yetersizliğini gidermek için yatak, odanın merkezine yerleştirilmiştir. Bu şekilde, yatak arkasına yeni giyinme dolapları için alan sağlanmıştır. Yatak ve dolaplar arasına yerleştirilen geçirgen bir seperatör ile giyinme alanı tanımlanmıştır.