Geniş hacimli ve multi-fonksiyonel yaşam alanları yaratmak için açık plan tasarım çözümlerini kullanmak günümüzde oldukça popüler bir yöntemdir. Açık plan terimi iç mekan düzenlemesinde, özellikle konut ve ofis tasarımlarında, oldukça yaygındır. Konut mimarisi üzerinden ilerlersek, açık plan, bölme duvarların ortadan kaldırılması ile daha geniş bir ortak alan oluşturmak için iki geleneksel odanın birleştirilmesi olarak tanımlanabilir.
Yaşam alanı iç mekan planlamasında son zamanlarda doğal ışığı bolca alan sosyal alanlar sunmanın yanı sıra mahremiyet sağlayan ve rahat köşelere sahip mekanlara ihtiyaç doğmuştur. Bu ihtiyacın sonucu olarak ise açık plan tasarım anlayışı literatüre “broken-plan” olarak geçen tasarım anlayışına evrilmektedir.
BROKEN-PLAN NEDİR?
Broken-plan tasarımı, geleneksel tasarım anlayışı ile açık plan düzenlemesinin daha esnek ve konforlu bir sentezi olarak değerlendirilebilir. Zeminde kot farklılıklarının oluşturulması, farklı zemin kaplama tercihleri, kitaplıklar ve raf sistemleri gibi yarı geçirgen bölmelerin kullanılması ile açık plan yaşam alanı içerisinde bağımsız alanlar oluşturulur. Bu ince düşünülmüş, hemen göze çarpmayan bölünmeler açık planın sağladığı genişlik hissini korur, aynı zamanda özel alan hissi verir. Geniş, ortak kullanımlı ve çok işlevli tek bir yaşam alanı kurgusu yerine farklı kullanımlar için açık plan düzeninin ferahlığını ve doğal ışık alımını koruyan tanımlı ve özgün alanlar oluşturur.
BROKEN-PLAN OLUŞTURMAK İÇİN FİKİRLER
Açık plan düzeni ile oluşturulmuş geniş hacimli, ortak kullanımlı iç mekanlar bölünmüş zemin seviyeleri, yarım duvarlar ve raf sistemleri ile tanımlı hale getirilebilir. Bu sayede elde edilen genişlik ve ışık alımı korunurken, gürültüden ve dikkat dağıtıcı etkilerden uzak, bireysel kullanıma uygun köşeler elde edilir. Broken-plan oluşturmak için kullanılan tasarım ögelerini sizler için sıralıyoruz;
1- Seviye Farklılıkları: Zemin ve tavanlarda seviye farklılıkları yaratmak ortak mekan içerisinde bağımsız alanlar oluşturmak için etkili bir yöntemdir.
2- Raf Sistemleri: Işık alımını ve mekanın bütünlük hissini bozmadan tanımlı alanlar ortaya çıkartmak için raf sistemleri kullanılabilir. Doluluk – boşluk oranları, farklı materyallerin birleşimi ile tasarımsal açıdan da mekana estetik değer katan raf sistemleri, aynı zamanda işlevsel kullanıma olanak sağlar.
3- Şömine Kullanımı: Geniş, ortak mekanların ısınması için kullanılan şömineler, mekan içi geçirgenliği korurken aynı zamanda mekanı bölümlendirmiş olur. Günümüzde, şömineleri çeşitli formlarda ve malzemeler ile tasarlamak mümkündür.
4- Yarım Duvarlar: Yarım duvarları açık plan düzenine göre tasarlanan geniş bir alana yerleştirmek mekan içi tanımlı köşeler oluşturmaya yardımcı olur. Örneğin, mutfak ve yaşam alanı arasında yer alan alçak bir duvar ortak mekanı böler, aynı zamanda sosyalleşmeye izin verir.
5- Cam Bölmeler: Açık plan düzeninin en büyük avantajı ışık ve genişlik hissidir. Bu nedenle, ortak mekanı tanımlı alanlara ayırırken bu alanları mümkün olduğunca aydınlık ve açık tutmak önemli bir kriterdir. Ortak mekan içerisine yerleştirilen bir cam bölme duvarı, doğal ışığı kaybetmeden veya görüş hatlarını engellemeden ortak mekanı bölümlendirebilir.
Konut iç mekan tasarımında broken-plan trendini kendi projelerinizde uygulamak isterseniz; deneyimli ekibimiz, inovatif yaklaşımımız ve projelendirme hizmetimiz ile ilgili bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Yeni yazılarımızdan haberdar olmak için abone olun.